Vattensäkerhet – vattenlivräddning

Många människor tycker det är roligt att vistas vid och i vatten. Samtidigt är det lätt att överskatta sin egen förmåga. Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

Undvik drunkning
Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten. Bara några sekunder utan tillsyn kan vara tillräckligt för att barnet ska råka illa ut. Lämna aldrig ansvaret för ett barn på ett annat barn.

Du ska ropa på hjälp och ringa 112 om någon håller på att drunkna. Försök sedan att få upp personen ur vattnet. Gör hjärt-lungräddning medan du väntar på ambulansen om personen inte andas.

Tänk alltid på din egen säkerhet innan du ingriper
Ropa på hjälp. Ring 112 eller säg åt någon annan att göra det.

Få upp personen ur vattnet. Försök stanna kvar på land och gör räddningen därifrån om det är möjligt.

Se dig om efter något som flyter, en livboj, en åra eller något annat som du kan använda som förlängd arm – lina, gren, klädesplagg eller liknande.

Om du behöver simma ut till den som behöver hjälp ska du alltid ha med dig något föremål mellan dig och den du ska hjälpa. En person som håller på att drunkna på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet. Det gäller även om det är ett litet barn.

Du kan börja med mun mot mun-metoden redan i vattnet om personen verkar livlös och inte andas. Gör några inblåsningar genom att klämma åt personens näsa och blåsa in i munnen.

Det är oftast lättast att simma på rygg in mot land, eftersom du då kan hålla personens huvud ovanför vattenytan.

Undersök personen
Lägg personen på rygg. Om du ser något som fastnat i personens mun kan du vrida huvudet åt sidan och ta bort det med fingrarna. Kontrollera om personen andas och visar livstecken genom att under några sekunder göra följande

  • Titta om bröst och mage rör sig.
  • Lyssna och känn om luft strömmar ut och in genom mun och näsa genom att lägga ditt öra mot personens mun och näsa.
  • Kontrollera om personen reagerar på tilltal, sväljer eller rör på sig.

Om personen verkar livlös
Börja genast med hjärt-lungräddning om personen har onormal andning eller ingen andning, gråblek hud och är tung och slapp i kroppen. Du ska fortsätta med hjärt-lungräddningen tills ambulanspersonalen kommer.

Om ni är flera kan ni hjälpas åt eller turas om. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning. Det är bättre att försöka än att inte göra något alls.

Om personen andas och hjärtat slår

  • Lägg personen i stabilt sidoläge.
  • Försök lugna personen. Om det är ett barn kan du till exempel stryka barnet försiktigt på kinden eller ryggen för att lugna.
  • En person som varit nära att drunkna blir ofta snabbt nedkyld. Försök hålla personen torr och skydda mot nedkylning med hjälp av torra handdukar eller kläder.
  • Stanna kvar hos personen tills ambulans kommer.

Även om personen verkar må bra och andas själv behöver personen komma till sjukhus för bedömning.

Använda livboj
Om det inte går att nå den nödställde från land, hoppar du i med livbojen och simmar ut till den personen med den. Prata alltid med den nödställde och håll ögonkontakt.

När du är framme vid den nödställde tar du tag i personens motsatta hand och håller kvar samtidigt som du lägger livbojen över den nödställde. Dra personens armar över livbojen och börja bogsera mot land.

Det kan innebära stor risk att komma i direkt kontakt med en nödställd. Lär dig hur du använder livräddningsredskap och när du besöker bad utomhus eller inomhus ska du ta reda på var livräddningsredskapen finns.

Alkohol orsakar många drunkningsfall
Det klassiska offret är en man över 50 år som har druckit alkohol, som drabbas av sjukdom i vattnet eller som befinner sig i en fritidsbåt utan flytväst. Drunkning beror inte sällan på dumdristighet, dålig simkunnighet eller överskattning av den egna simförmågan. Sjukdomar som epilepsi och hjärt-kärlsjukdom är andra bidragande orsaker.

G Pettersson 2021-07-22

Källa: 1177 Hbg Nu - extern länk!