Övningstips – Sven Lindeberg

Dags för första experten och Helsingborgsprofilen att tipsa med övning/ar till Projekt 365.

Sven Lindeberg
En man med många järn i elden. Huvudtränare i Höganäs Friidrott, är med och driver IS Göta i Helsingborg, och en löpgrupp i Båstad där han bor numera. Utöver det arrangerar Sven också olika löpartävlingar, bl.a Valentine run, Xtreme run, Vårruset och SM i hinderbana i Helsingborg.

Han har sprungit i över 30 år, varit aktiv i militär femkamp nästan lika länge och varit med i landslaget under 25 år. Sven Lindeberg är världens äldsta VM-deltagare någonsin. Sven har alltid idrottat mycket och driver nu bl.a frågor om idrott och friskvård.

Sven Lindeberg brinner för löpning, OCR/hinder-lopp, tävlar i militär femkamp och är även förbundskapten för landslaget. Med både VM, EM och NM-medaljer har den egna karriären blivit lång.

Övningstipset
Sven Lindeberg tipsar om två bra övningar för löpare och/eller för löpning.

“De viktigaste musklerna för löpare är benen, vader, fram och baksida lår och sen sätet och bålen. Baksidan är viktigare ju kortare och snabbare sträckor du kör och något som man bör lägga in minst en gång i veckan, gärna dag då du inte springer.” – Sven Lindeberg

Nordic hamstring
Aka Glute-Ham Raise, Norwegian curl, Nordic Ham Curls, Nordic curl eller “finnen”.

En övning för hamstringsmuskulaturen – en väldigt högbelastande övning för dina baksidor och du arbetar mot stora krafter i en excentrisk rörelse.

Läs mer om och se Nordic hamstring utföras här på Projekt 365 Facebook-gruppen

Höftlyft med sträckt ben
Höftlyft är en bra övning som stärker rumpa, höft, baksida lår och också core och kan göras i olika varianter. Den är enkel att lära sig och ska utföras kontrollerat – väldigt bra för att förebygga löparknä.

Läs mer om och se övningen utföras här på Projekt 365 Facebook-gruppen (första övningen på klippet)

Webbplats: Projekt 365 – 2019
Facebook: Projekt 365 HbgNu