Vinterkräksjukan – så skyddar du dig

Vinterkräksjukan är en mag-tarmsjukdom som orsakas av ett virus som smittar mycket lätt.

Det pågår ofta i ett par till tre dygn. Sjukdomen går över av sig själv.

Speciellt under vinterhalvåret i november till april brukar calicivirus ligga bakom utbrott av vinterkräksjuka på sjukhus, vårdhem, skolor och daghem samt inom familjer och på arbetsplatser. En topp brukar iakttas under januari till mars. Viruset sprids inte av sig själv, utan behöver människor för att spridas.

Det enda som minskar smittspridningen är om alla håller sina händer rena. Det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten eftersom enbart handsprit inte hjälper.

Symptom
Symtomen vid vinterkräksjukan kommer ofta snabbt. Du får oftast flera av följande symtom: illamående, diarréer, kräkningar, ont i magen, feber, huvudvärk, ont i kroppen.

Om du blir smittad
Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du har vinterkräksjuka. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning.

Drick lite i taget. Använd en matsked om du har svårt att få i dig vätskan. Drick vätskeersättning om du kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek, eller så kan du blanda till den själv.

Undvik att dricka mycket söta drycker och lightdrycker. De kan ge mer diarré.

Pröva att äta vanlig mat så snart du känner dig bättre – det går bra att äta igen så fort du inte längre har lös avföring. Börja gärna med små portioner, och med t.ex, lättrostat bröd, kokt fisk, ris, banan och olika soppor som buljongsoppa, nyponsoppa eller blåbärssoppa. Undvik fiberrik mat och kaffe.

Efter ett utbrott av kräksjukan är det viktigt att rengöra ytor och toaletter samt att tvätta textilier. Det som gäller efter sjukdomsutbrottet är ordentlig rengöring med rengöringsmedel och vatten, tvätta förorenade kläder och textil i minst 60 grader.

Söka vård?
De allra flesta som har magsjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över efter några dagar.

Men, kontakta vårdcentralen om du har ett eller flera av följande symtom: blodiga diarréer, hög feber och frossa eller svåra magsmärtor som inte går över trots att du har kräkts eller har haft diarré.

Vinterkräksjuka är mycket smittsamt. Ring därför alltid mottagningen innan du åker dit.

Skydda dig
Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök och före måltid. Tyvärr räcker inte handsprit.

Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt innan du ska äta och efter att du varit på toaletten. Det räcker inte att använda handsprit. Handsprit påverkar inte viruset som orsakar vinterkräksjuka. Undvik att äta av bufféer där många rör vid maten

Använd flytande tvål och torka gärna händerna med en egen handduk. Använd pappershanddukar på platser där många samlas, till exempel på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.

Källa: 1177 vårdguiden Hbg Nu - extern länk!