Sommar sol och varmt – tänk på hundarna
Gå ut 5 minuter och känn hur det känns. Om du själv tycker det är för varmt att vara utomhus – då är det också för varmt för din hund. Stanna inne istället och drick mycket vatten.
Varmt ute
Hundar har ett helt annat avkylningssystem än vi människor, som svettas när vi blir varma. Hundens nos fungerar som luftkylare, luften kyls ner i hundens nos och kommer sedan nedkyld till lungorna och transporteras sedan till resten av kroppen.
Hundar svettas också genom tassarna. För hundar med kort nos kan det alltså bli jobbigare med värme än för dem med längre nos, där mera luft får plats. Om din hund flåsar (hässjar) väldigt mycket kan den behöva hjälp att kyla ner sig. Isbitsgodisar, isglass, skugga och svalkande bad är bra grejer du kan hjälpa hunden med.
Om det är mycket varmt under en lång period se till att du går ut med hunden på morgonen och kvällen, och stanna inne mitt på dagen. Om ni ändå går ”varma promenader” kan du blötlägga en handduk och knyta den runt halsen på hunden. Det gör att hundens nacke och hals kyls samt att hundens ansikte svalkas.
Het asfalt
Det är lätt att glömma hur varm asfalt blir, men om det är ca 25 grader varmt ute kan asfalten bli över 50 grader varm. Är det över 30 grader i luften kan asfalten bli närmare 60 grader varm. För att vara säker – testa att lägga din handrygg mot asfalten. Är det för varmt för dig så är det för varmt för hundtassar och trampdynor.
Vatten och skugga såklart
Ta med extra vatten till hunden när ni är ute och se till att det alltid finns vatten och svalkande skugga lättillgängligt.
Värmeslag
Vad ska du titta efter för att kunna avgöra om en hund är överhettad? Hunden kanske plötsligt har fallit ihop framför dig – och det är ett livshotande tillstånd som kräver snabba åtgärder.
Att akutbehandla en hund vid värmeslag.
Symptomer
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet, som blivit rött och tungan är utsträckt maximalt samt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att ta ner kroppstemperaturen.
2. Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig ner på backen om den kan, för att buken skall kylas ner genom den svala marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.
Behandla värmeslag
Håll hunden stilla och blöt ner hundens ljumskar med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret några sekunder mot det nu röda tandköttet. Om en blek, nästan vit färg syns där du tryckt så är hunden förmodligen uttorkad. Den normala tandköttsfärgen ska vara rosa, om inte hunden har tandköttinflammation.
Ta hem hunden, ta temp, då du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker och håll koll på tandköttet och hundens allmäntillstånd.
Veterinär
Är du minsta osäker så skall du alltid kontakta en veterinär, eller om hunden inte verkar repa sig trots din behandling såklart!
Källor: Härliga Hund Hundcoachen Seth Sjöblom