Så säkert är det att swisha

Swish – lika säkert som din internet- eller mobilbank.

För att kunna använda Swish måste ditt Swish-konto vara kopplat till din bank, och kunna verifiera betalningen med ditt mobila BankID. Det är ditt eget ansvar att se till att beloppet och mottagarens namn är rätt före du godkänner betalningen.

Den enda faran med Swish är med andra ord bara du själv.

Om du swishar fel
Råkar du swisha fel mottagare så går betalningen inte att ångra – enligt konsumenternas.se Hbg Nu - extern länk! går det inte att återkalla en betalning som du gett din bank order om att utföra.

Om du swishat fel, är det första du ska göra, kontakta den felaktiga mottagaren och förhoppningsvis kan ni lösa misstaget tillsammans. Annars får du kontakta din bank. Din bank kan då försöka hjälpa dig att ta reda på vart pengarna skickats. Banken kan även kontakta mottagaren och uppmana h*n att göra en återbetalning till ditt konto. Däremot kan inte banken kräva eller hämta tillbaka dina pengar.

Om mottagaren inte gör återbetalningen självmant är det upp till dig att driva saken mot personen.

Nyligen åtalades en person som behöll en felaktig swish-betalning på 2 000 kronor. För att kunna dömas till ett sådant brott måste mottagaren inse att pengarna felaktigt satts in på kontot, samt att man berövar avsändaren rätten till sina pengar.

Om du får in pengar på ditt konto
Har du fått pengar insatt på ditt konto av misstag har du inte rätt att använda dem. Om du upptäcker att du fått in pengar på ditt konto av misstag bör du snarast kontakta din bank för att få information om vem som satt in pengarna. Banken kan hantera det på samma sätt som när du själv gjort en felbetalning.

Återkalla en betalning
Har du lämnat en betalningsorder till banken och upptäckt att till exempel kontonumret var fel går det ofta inte att återkalla betalningen. Grundregeln är att du inte får återkalla en betalning som du gett banken order om.