Rötmånad – eller “bara” varmt väder

Mellan mitten av juli till slutet av augusti är det rötmånader, vilket betyder att mat förstörs snabbare. Orsaken är att juli-augusti är de varmaste och fuktigaste månaderna under året i Norden, och i ett sådant klimat trivs bakterier och mögel.

Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte.

Begreppet härstammar från Bondepraktikan som ursprungligen skrevs i 1500-talets Tyskland. Den utformades som en kalender för att ge råd inför vissa datum under året.

Håll kall mat kall – låt inte maten stå framme i värmen!

Vid fuktiga och varma perioder är det extra viktigt att man hanterar maten på rätt sätt för att inte bakterier ska frodas i kylskåpet. Om du slarvar med maten under rötmånaden kan det i värsta fall leda till matförgiftning. Därför gäller det att se upp med hur du hanterar din mat!

Kylväska
Så länge man har maten kyld och tänker äta upp den inom rimlig tid så kan man ha med sig vad som helst. Det viktigaste är att förvara maten väl kyld i kylväskan med hjälp av kylklampar.

Helst ska temperaturen ligga på mellan fyra och åtta grader, som i ett vanligt kylskåp. I den temperaturen ska maten hålla till sitt bäst före datum.

När du handlar mat
Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar.

När du kommer hem
Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden förkortas om maten står framme i rumstemperatur.

Rötmånaden en myt?
Kylskåpen i alla hem har utrotat rötmånaden säger Eva Tornberg, professor i livsmedelsteknik.

– Om man inte orkar ta in maten efter frukosten, så är det farligare att låta den stå framme när det är som varmast. Men sköter man det och ställer in maten i kylskåpet så blir det ungefär samma hela året, säger hon.

Bakterier trivs bäst i fukt och värme. Ju längre maten står ute, och ju varmare det är, desto fortare växer bakterierna.

– Så snart maten blir fuktig är det fara. Men det gäller bara mat med en viss fuktighetsgrad. Torr mat, som ju förvaras i skåp året runt, påverkas inte av värmen.

Lite fler tips
Speciellt känsliga råvaror är fisk och köttfärs där bakterier gärna frodas, därför ska dessa alltid vara nedkylda när de inte används.

  • Låt inte maten stå ute för länge, ställ in i kylen så fort som möjligt.
  • Diska skärbrädor noggrant innan du använder dem till nästa råvara.
  • Ha olika knivar för kött, kyckling och grönsaker.
  • Bakterier dör vid högre grader, hetta upp maten till minst 70°C.
  • Se till så att kycklingen är ordentligt genomstekt.
  • Håll varm mat varm, minst +60°C och kall mat kall, högst +8°C.
  • Kolla ditt kylskåps temperatur, det ska vara högst +8°C.
  • Byt disktrasor ofta, det är en grogrund för många olika bakterier.

Sunt förnuft
Använd dina sinnen och lita på dem – titta på maten, ser den okej ut, lukta på den, luktar det gott? Känns det inte som att det är något större fel på maten så smaka på den, så kan du undvika att slänga mat som går bra att äta.

Källa: Livsmedelsverket Hbg Nu - extern länk!