Nyårfest och fyrverkerier – men tänk på djuren

Det är åter dags att fira in ett nytt år, nyårsafton – djurens stora mardröm till högtid. Både husdjur och vilda djur kan bli chockskadade av alla smällar på nyårsafton.

Många sällskapsdjur är rädda för höga ljud, och just fyrverkerierna på nyår kan skrämma dem så pass att de får panikkänslor som är svåra att återhämta sig ifrån.

Varje år skräms ett antal djur, främst hundar, så illa vid nyår att de aldrig återhämtar sig. Hästar, katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur skräms svårt av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen.

Tillstånd och regler
Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare, och från och med den 1 juni 2019 är det förbjudet för den som inte har rätt utbildning att skjuta iväg raketer med styrpinne.

Den som bryter mot detta kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

Fyrverkerier Helsingborg
Fyrverkerier får användas på nyårsafton mellan klockan 16:00 och fram till klockan 04:00 på nyårsdagen. Under all övrig tid måste du ha tillstånd från polisen.

Läs mer på, helsingborg.se

Enligt Svenska kennelklubben är var tredje hund skotträdd. Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder.

Så här hjälper du ditt husdjur i nyår
Vissa skotträdda hundar kan bli mycket lugnare om de är tillsammans med flera andra hundar som inte är rädda.

Rasta hunden med en lång promenad innan smällandet börjar.

Dra för gardinerna, så ljuset från fyrverkerierna inte lyser in, och sätt på musik. Välj ett rum som ligger så skyddat som möjligt från fyrverkerierna. Var tillsammans med djuret i rummet, tala och agera som vanligt.

Håll dig lugn så att du inte förstärker djurets känsla av att något farligt händer.

Tänk på att inte trösta och/eller ömka eftersom det kan öka på djurets oro. Är djuret i panik är det ok att lugna och ge den trygghet.

Har du utekatt – håll den hemma dygnen före nyår. Om den är ute kan den bli så rädd att den springer långt hemifrån.

Även marsvin, kaniner och fåglar kan bli rädda. Se till att de inte är ensamma hemma för länge i taget – och har du t.ex hamster eller andra djur i bur, lägg en filt över buren.

En sak man kan göra förebyggande är att vid eventuella smällar, under promenader t.ex, ge hunden en godisbit så att den förknippar smällandet med något positivt.

Om det går så illa att din hund hamnar i akut chocktillstånd och får vita slemhinnor i munnen, kontakta genast en veterinär.

Även om du har en hund som inte verkar berörd av fyrverkerier – släpp den aldrig lös om det finns risk för att det plötsligt smäller till, vilket det tyvärr kan göra lite när som under nyårshelgen.

Källa: Härliga hund Hbg Nu - extern länk!