Midsommar i Sverige

Midsommar, slutet på en lång och mörk vinter – vi gör oss redo att äta rå fisk, dricka sprit, bära midsommarkrans, sjunga konstiga sånger och hoppa som grodor runt en stång täckt med blommor.

Traditionen att fira midsommar går långt tillbaka i tiden – faktum är att midsommarfirandet kan spåras ända till 1500-talet.

Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni. Men eftersom detta ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag. Nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni – och det är även dagen för sommarsolståndet.

I Norge och Danmark firas den stundande sommaren den 23 juni varje år. En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen.

Midsommarstången
Man brukar ofta säga att midsommarstången är en forntida fallossymbol men det finns inga belägg för att det skulle ha varit så. Historiskt sätt är det mer troligt att midsommarstången ska symbolisera det kristna korset.

Att vi dansar runt stången som grodor och andra lustiga figurer kom till för att barnen i byn skulle lära känna varandra. Konstigare än så är det inte.

Kou ack ack ack, kou ack ack ack, kou ack ack ack ack kaa
Små grodorna är en danslek, som i Sverige främst förknippas med midsommarfirande och dans kring midsommarstång, men förekommer ibland när det dansas runt julgranen på tjugondedag jul. Dansen utförs hoppande på huk som grodor, och då orden öron och svansar sjunges viftar de dansande med händerna vid sina öron och svanskotor.

Glad midsommar?
”Glad midsommar” är den vanligaste hälsningen i midsommartider – men, ”trevlig midsommar” används mer och mer. Det kan bero på att vi är vana med att säga “trevlig helg” och det kan därför kännas mer naturligt att även säga trevlig midsommar.

Båda hälsningarna är “rätt”. Vi lever ju på 2000-talet och kanske det inte är så noga om man säger glad – eller trevlig midsommar.

Källa: Nordiska Museet Hbg Nu - extern länk!
Källa: ISOF Hbg Nu - extern länk!