Messenger-scam

Ett till syntes oskyldigt meddelande med en fråga om ditt telefonnummer från “en vän” är ett bedrägeriförsök som drabbar Facebook- och Instagramanvändare – ett falskt meddelande.

Var försiktiga med att ge ut ert nummer med mera till “vänner” som frågar efter det till en tävling eller liknande. Om du har ditt mobilnummer kopplat till Facebook så kan det vara ett sätt för bedragare att ta över ditt konto!

Instagram
Tydligen förekommer samma bluff/bedrägeri på Instagram – så se upp där också!

Så här går det till
Du får en fråga på t.ex Messenger, om ditt telefonnummer. Skickar du det, får du ett nytt meddelande om att det är till en tävling och att du kommer få ett sms på ditt nummer med en verifieringskod som du ska skicka tillbaka – och fort måste det gå annars gäller inte koden längre.

Därefter hänvisas du till en webbsida och en påstådd vunnen vinst i en tävling. Här ska du/”vinnaren” fylla i ditt personnummer, eller bankkortsnummer för att få vinsten skickad till dig.

På så vis kommer då bedragaren över ditt telefonnummer, personnummer och eventuellt ditt konto på Facebook, vilket möjliggör vidare brottslighet.

Ta kontakt med “vännen” du har fått meddelandet från och informera h*n om att någon använder dennes konto för bedrägliga syften.

Lämna aldrig ut personliga koder, bank-id eller inloggningsuppgifter till någon okänd, eller annan. Klicka aldrig på en länk som du inte vet vart den leder.

Källa: Polisen Hbg Nu - extern länk!

En bra sida att kolla på är Bluffakuten här på Facebook.

G Pettersson 2021-07-07