Mata helst inte fåglarna med bröd

Att mata änder tillsammans med sina barn kan vara bland det mysigaste som finns – att ta med sig lite bröd till vattnet och mata fåglarna. Men även om detta uppskattas av både barn och vuxna, och inte minst av fåglarna själva, kan det vara direkt farligt för dem.

Bröd är ju gott och så, men är olämplig fågelmat eftersom det är så näringsfattigt. Fåglar som får chansen att äta mycket bröd går då miste om viktiga vitaminer och mineraler. Och när de får bröd blir de mätta och då letar de inte efter mer naturlig föda för dem vilket leder till att de får näringsbrist.

Bristen på näring under uppväxten kan göra så att fåglarnas vingar inte växer korrekt, och unga fåglar kan få så kallad ”änglavinge” då vingen har en onaturlig vridning.

Så – inte så bra med för mycket bröd. Men det finns annat du kan ge!
Fågelfrön
Majs
Havre eller korn
Tinade ärtor
Vindruvor
Hackad sallad

Sväller bröd i fåglarnas magar?
Detta är en myt. Likaså är det en myt att okokt ris skulle svälla i fåglar som äter av det, och leda till en plågsam död. Bröd och ris sväller inte i fåglars magar, i alla fall inte så att det är farligt på något vis.

Men alltså – bröd av god hygienisk kvalitet, inte möglat, i begränsad omfattning, behöver inte vara ett problem.

Med matningen följer också en del problem
När man lägger maten på marken eller i vatten drar det till sig råttor och möss – och kan övergöda och försämra vattenkvaliteten.

G Pettersson 2021-04-06

Läs mer: Helsingborg stad Hbg Nu - extern länk!