Julöl – midvinterblot

Julölen är en säsongsbenämning och ingen väldefinierad öltyp, men i regel brukar den syfta på en relativ mörk öl, av tradition söt, och med en viss kryddighet

Svenskt traditionellt julöl karaktäriseras som mörk lager och har gamla anor sedan åtminstone långt ner i medeltiden och det skulle vara fylligt, ha viss sötma och ha en något högre alkoholhalt än ölet som dracks till vardags.

Traditionen med julöl går ytterst tillbaka till offerbloten under förkristen tid. Mjöd och öl var förknippade med övernaturliga förmågor, och på midvinterblotet dracks ett särskilt öl som av lagringsskäl bryggts en kort tid dessförinnan.

“Att dricka jul” var en närmast rituell sed där man skålade för lycka och välgång.

Mörk lager
Mörk lager används kraftigt rostad malt, vilket ger ölen en mörkbrun till svart färg. Aromerna präglas av choklad, lakrits och kaffe. Ofta finns lite sötma, balanserad av måttlig till tydlig beska.

Tyskland och i viss mån Tjeckien är klassiska ursprung för mörkt lageröl.

På 1200-talet infördes till och med en lag om att bönderna skulle brygga öl till jul – så viktigt var det att garantera att den fanns på bordet! Julölen skulle vara färdig 9 december på Anna-dagen då vi traditionellt lägger lutfisk i blöt inför högtiden.

Källa: Systembolaget Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2021-11-25