Iskall dricka – snabbt

Varma sommardagar, men ingen nedkyld dricka – så här gör du.

Glömt att ställa in läsken eller ölen i kylen?
Att lägga drickan i frysen är antagligen det vanligaste för att försöka kyla den fort – men, det är inte det snabbaste sättet.

Vatten + is + salt = snabbaste sättet att kyla flaskor och burkar
Lägg drickat i en hink, balja eller liknande med kallt vatten och lägg i is och salt. Saltet sänker vattnets fryspunkt, vilket gör att det inte fryser och på så vis kan det kyla bättre.

“Rör om” lite då och då så blir det kallt snabbare.

För extra snabb kylning kan du sätta in skålen med drickan i frysen i några minuter för att sen servera den iskall.

Hur går då detta till? Saltet gör att isen smälter fortare, och för att isen ska smälta krävs det energi. Den energin tas från värmen i flaskan eller burken.

Några cirkatider
Vatten + is + salt: ca 5 min
Vatten + is: ca 15 min
Frys + blött papper/textil: ca 10 min
Frys: ca 25 min
Kylskåp: ca 45 min

Kyla enstaka flaska eller burk
Är det bara enstaka flaskor eller burkar är detta kanske enklare – men tar lite längre tid

Vira in flaskan/burken i papper, eller tex handduk.
Skölj den i kallt vatten under kranen och blöt den ordentligt.
Lägg in den i frysen.

Viola, kall på 10 minuter.

Att kyla något handlar inte om att tillsätta kyla, utan om att leda bort värme. Det är därför det går snabbast att kyla något med hjälp av vatten, eftersom det leder bort värme snabbare än luft.