ICE – Nödkontakter
Om du råkar ut för en olycka och blir skadad eller medvetslös så är det mycket bra om räddningspersonalen snabbt kan få tag i dina anhöriga. Lägg in dina anhörigas telefonnummer i din mobil under den internationella beteckningen ICE – In case of Emergency i adressboken.
Såhär lägger du in ICE-kontakter i mobilen
Lägg in en ny kontakt i telefonboken
Skriv ICE1, mellanslag, sedan vilken relation du har till personen (t.ex. fru, pappa, bror), mellanslag, och slutligen namnet på personen.
Inled telefonnumret med +46 eller 0046 och sedan numret utan den första nollan.
Vill du lägga in fler kontakter skriver du bara ICE2 och så vidare…
Exempel
ICE1 Mamma Christel +46703123456
ICE2 Syster Christina +46703123456
Tänk på att använda landsnummer (+46 eller 0046 för kontaktpersoner inom Sverige) och engelska som språk så att ICE-funktionen även fungerar när du är utomlands.
Tips!
Vill du undvika att din mobiltelefon presenterar dessa personer som ICE när de ringer dig? Lägg då in tecknet * efter ICE-kontaktens telefonnummer. Det fungerar ändå om någon behöver använda sig av ICE i en allvarlig situation.
För dig som är yngre än 18 år
För dig som är under 18 år behöver ICE-kontakten vara en vårdnadshavare.
Informera den som är din ICE-kontakt
Det är bra att förbereda din ICE-kontakt på dessa sätt:
Fråga så att det är okej att h*n är din ICE-kontakt.
Berätta för din ICE-kontakt om du har några allergier, sjukdomar eller om du använder läkemedel. Då kan h*n berätta det för sjukvårdspersonalen.
Berätta vilka övriga som h*n ska kontakta, till exempel andra närstående, ditt jobb eller skola.
För att komma åt ICE när telefonen är låst
Många väljer att låsa mobiltelefonen med en PIN-kod för att skydda personlig information, men då kommer man inte åt adressboken med ICE-kontakter. Därför finns appar som gör ICE-nummer och annan viktig information tillgänglig trots att telefonen är lösenordsskyddad.
I många mobiltelefoner finns olika förinstallerade funktioner eller appar som gör att det går att se ICE-informationen även om telefonen är låst. Det finns också appar att ladda ner.
iPhone har en inbyggd appför ICE och medicinsk information. Denna heter Hälsa och när telefonen är låst nås informationen via ”Medicinskt ID” som visas om man trycker på ”Nödsituation” på skärmen.
På Androidtelefoner kan du lägga in ICE-nummer i ägarinformationen för att den ska synas även när skärmen är låst.
G Pettersson 2021-01-06