Hur långt är det till horisonten?

Helsingborg är en underbar stad med massor av platser där man kan promenera och/eller motionera – med många varierande miljöer och natur. Framförallt flera kilometer längs underbara Öresund utmed hela Helsingborgs stad.

Men, vet du, eller har funderat på hur långt bort Horisonten är, när du spankulerar och tittar ut över Sundet?

Horisont
Från grekiska “begränsande”, är den linje i blickfältet där markytan och himlen möts, dvs den mest avlägsna punkten på markytan som man kan se.

Avståndet inte konstant
Generellt kan man säga att vi ser horisonten ungefär fem kilometer bort – men det varierar såklart beroende på vilken höjd vi står på.

Vid en ögonhöjd på 2 meter över havsnivån när man står vid en strandkant, är det raka avståndet till horisonten, ute på öppet hav cirka 5 km eller 2,7 nautiska mil.

Vid en ögonhöjd på 10 m över havsnivån är avståndet cirka 11 km eller 6,1 nautiska mil.

Avståndet till horisonten
För att få en ungefärlig uppfattning om avståndet till horisonten över ett hav kan följande formel användas.

Hur långt är det till horisonten?


Där h är höjden som dina ögon befinner sig på i meter och s1 är den raka sträckan från dina ögon till horisonten i kilometer.

I praktiken ser vi i snitt cirka 10–20% längre, beroende på att lufttryck och temperaturskillnader böjer ljusets bana från horisonten till ögat.

Bonusinfo
Eftersom molnen svävar över marknivå, kan de ses på längre avstånd än saker på jordens yta.

Men precis som vädret ibland hjälper vår åsikt, kan det också hindra det. Dimma och utspridda ljus kan begränsa synligheten till under vad du kan förvänta dig baserat på höjd. Och naturligtvis spelar topografi en roll.

G Pettersson 2021-04-30

Källa: Wikipedia Hbg Nu - extern länk!