Hunden på restaurang och café

Vad säger lagen egentligen – är hundar välkomna med ut och äta på restaurang och café?

I samband med den nya lagstiftningen inom livsmedelshygien har nu förbudet för att inte få ta med sig husdjur på restauranger och caféer slopats.

Det är dock alltid restaurang- eller t.ex butiksägaren som avgör och bestämmer om de välkomnar husdjur eller inte in på sina restauranger, caféer eller på andra områden där det serveras mat eller dryck. Det lagstiftningen fortfarande säger nej till och där fortfarande finns ett förbud är i köksutrymmen. Alltså där det tillreds mat och hit räknas då till exempel matbutiker. Hunden får alltså inte följa med där det finns risk för att livsmedel smittas eller smutsas ned.

Hundar får inte vistas i livsmedelslokal där livsmedel hanteras, tillagas eller bereds.

Utesreveringar
På de flesta uteserveringarna är det okej, men inte alltid inomhus.

En uteservering räknas normalt sett inte som en plats där livsmedel bereds, hanteras eller lagras. Därför är det enligt livsmedelslagstiftningen tillåtet att ha med hunden till en uteservering. Men samma här, det är alltid upp till restaurang- eller butiksägaren att avgöra vad han eller hon vill tillåta. Företagaren kan av utrymmesskäl, av hänsyn till allergiker eller av andra orsaker välja att inte tillåta hundar och andra sällskapsdjur på sin uteservering.

Källor: Härliga Hund Hbg Nu - extern länk! Livsmedelsverket Hbg Nu - extern länk!