HbgNus lilla ölskola – Ale

En ale är inte bara en öl eller ale, vilken som helst eller som alla andra. Det finns många olika stiltyper.

Ale är ett överjäst öl med ursprung från England som idag bryggs över hela världen. Till skillnad från lager, som är ett underjäst öl, bryggs en överjäst öl vid högre temperatur, ca 12 grader. Jästen flyter då upp till ytan, vilket ger alen dess milda med mycket breda smakkaraktär och mjuka bubblor.

Framställningen ger självklart olika smak och karaktär åt ölet. Vid en högre temperatur utvecklas mer komplexa aromer och smaker. Smakerna kan skilja sig mycket, allt från fruktigt till rostat. Som regel smakar ale mer än ljus lager, och efterbeskan brukar vara utpräglad med en välhumlad något syrlig smak. Ale har en kopparaktig färg och en låg kolsyrehalt.

Den kanske mest kända stilen är IPA, india pale ale. I amerikansk tappning är den mer humlearomatisk, fruktig och besk i karaktären än den ursprungliga som kommer från England. Generellt kan man säga att klassiska ale från Storbritannien har mer doft och smak av malten än de öl som tar sikte på den amerikanska alestilen.

Alla överjästa öl är av ale-typ och de har smak från jästen mer än av själva råvaran. Tydlig blir skillnaden när man ställer upp en ale i jämförelse till en lager och när alen smakar av frukt smakar lager mer av malt.

En bitter är en ale som serveras på puben, direkt från fat . Eller så var det alltid förr. En så kallad special bitter är exempelvis IPA, en india pale ale. En öl som betecknas IPA har vanligtvis en alkoholhalt runt 6 volymprocent alltid i kombination med markerad humlebeska.

En pale ale är av tradition en ale av engelsk typ, brygd med humle från Storbritannien medan en ale bryggd av ett amerikanskt mikrobryggeri med amerikansk humle kallas APA.

Det finns många fler varianter av ale, exempelvis brown ale, altbier eller kölsch som är lika ljus som vore det lageröl, best eller specialbitters, porter och stout, veteöl och alla andra möjliga varianter av specialöl.

Källa: Vinbanken Hbg Nu - extern länk!