Hbg!Nus foto- och film”skola” – del 1

Som tidigare ”skolor” – väldigt, väldigt basic, och utgår ifrån att ni fotar och filmar med mobilen och inte en avancerad kamera.

Att ta ett foto är enkelt – att fotografera och ta den bild du verkligen vill är svårare.

Först – rengör alltid linsen innan du fotar/filmar. Mobiltelefonen är inte alltid utan smuts eller kladd.

Bakgrunden

Kolla in bakgrunden innan du trycker på utlösaren. Det låter som en självklarhet, men väldigt många fotografer glömmer ändå att göra det innan de tar bilden. Leta efter färger och föremål som inte ska vara med på bilden, t.ex. skyltar, plastpåsar och liknande – eller din egen skugga.

Tänk också på människor som inte ska vara med – om t.ex en person går förbi precis när du tar bilden.

Som nybörjare är det lätt att bli så tagen av ett intressant motiv att man helt glömmer att kolla om det finns några störande element i bakgrunden.

Ljuset

Det är lätt att man bara tänker på bakgrunden, och inte tänker på var ljuset kommer ifrån. Försök titta på hur ljuset faller, det bör alltid ligga mest ljus på huvudmotivet i bilden – eller åtminstone lika mycket ljus som på övriga element.

Använd blixt utomhus
Starkt solljus t.ex kan ge fula skuggor. Använd blixten även utomhus för att bli av med skuggor på det/den du fotograferar.

Gyllene timmen

Två gånger om dagen bjuder solen på ett fantastiskt lite smättat ljus – precis efter den går upp och strax innan den går ner. Det kallas oftast den gyllene timmen, och under den får du ett betydligt mjukare och varmare ljus att fotografera i än mitt på dagen när solen är som starkast.

Motiv vinkel och nivå

Det gäller att försöka hamna på samma nivå som objektet du vill fotografera. Om du t.ex ska fotografera din hund eller katt på golvet så ska du inte stå upp själv.

Oavsett om du fotograferar djur, barn eller något annat så är det viktigt att tänka på att gå ner på samma nivå som motivet som ska fotograferas. Nu gäller detta såklart inte alltid, men är ett bra riktmärke.

Testa att sitta eller ligga på golvet, den kan också minimera bakgrunden och distraktioner i bilden. Du kan ofta fylla bakgrunden med himmel eller träd eller väggar snarare än med en ”tråkig” bakgrund.

Gyllene snittet

Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Placera inte motivet i mitten, utan mer åt någon av sidorna. Se bilden ovan.

På latin: sectio aurea – det förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b så att hela sträckan a + b förhåller sig till a som a förhåller sig till b.

På samma sätt som gyllene snittet fungerar det som kallas för tredjedelsregeln. Här är tanken att dela in bilden i nio lika stora delar med hjälp av två vertikala och två horisontella linjer. Sedan lyder regeln att du bör placera det du fotar i linjernas skärningspunkter, eller exempelvis horisonten längs med den nedre linjen.

Foto och video
Samtliga tips här gäller både för foto och film – men viktigast för film/video tycker jag vågrätt vs lodrätt är!

Vertikalt eller horisontellt

Som på engelska är Landscape eller Portrait – vilket bättre beskriver det tycker jag. Horisontella bilder/filmer innehåller mer och fler detaljer/information – personligen anser jag att 9.9 av 10 gånger ska du fota/filma horisontellt. Den gången du ev ska/kan fota vertikalt är då t.ex ett porträtt. Men även där tycker jag bakgrunden avgör, är det en ”intressant” bakgrund varför inte horisontellt då också?

Vertikala bilder, och framförallt videor är också så mycket bättre att infoga och lägga upp, på t.ex sociala medier i det formatet. Såklart finns det undantag, och man får tänka på var bild/video ska delas/läggas upp – och om den ska synas primärt i telefonen eller på dator.

En horisontell film kan alltid ses bra/rätt i en telefon genom att vrida skärmen – men en vertikal kan nästan aldrig ses bra/rätt på datorn t.ex.

Ljud – bakgrundsljud

Tänk först och främst på att undvika störande bakgrundsljud. Undvik trafikerade gator och ta skydd från blåst. Om du filmar någon som pratar så försök komma så nära du kan för bättre ljud.

Håll mikrofonen fri – kolla var mikrofonen sitter och se till att inte ha fingrar som täcker den.

Källa: Digitalfoto för alla Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2020-05-15