HbgHack – Bananflugor

Bananflugor i skafferiet, i sovrummet, vid soporna – bananflugorna är överallt!

De här flugorna finns överallt i vår natur, därför är det svårt att hindra dem från att ta sig in hus och lägenheter. Speciellt sensommar och höst letar de sig in och lägger ägg i framförallt övermogna och jästa frukter och grönsaker, slattar av vin och öl, blomjord och diskhoar.

Förvara frukt och grönt i kylen
Bananflugor älskar frukt och grönsaker, särskilt det som är moget och övermoget. Du bör därför lägga in dessa frukter i ditt kylskåp.

Diska
Låt inte disk ligga för länge i diskhon och ta bort matrester från diskhon direkt.

Häll kokt vatten i avloppet
Ett av bananflugornas favoritställe att lägga ägg på är i avloppssystemet. Koka vatten och häll i diskhon – gör det några gånger för att försäkra dig om att det inte finns några ägg kvar.

Ta ut soporna oftare
Ju oftare du slänger soporna desto bättre – eftersom maten inte ligger och blir gammal och börjar lukta och drar till sig flugorna.

Röj undan tomma dricksflaskor
Flaskorna innehåller oftast lite resterande vätska – från juice och saft, till vin och cider. Förvara dina flaskor någon annanstans med korken på, och/eller spola ut det kvarvarande innehållet ordentligt.

Bananflugefällor
När du har gjort allt du kan för flugorna att inte frodas och förökas kan du gillra fällor för att bli av med flugorna som finns kvar.

Du kan sätta fram ett glas med vinäger, sirap och vatten under några dagar.

Blanda ättika i ett glas med en droppe diskmedel.

Blanda ättika med en skvätt koncentrerad saft och toppa med diskmedel.

Blanda ättika eller vinäger med juice och diskmedel.

G Pettersson 2020-09-01

Källa: Anticimex