Håll dig sval i värmen

Lite oväntat, men att ta en kalldusch kan göra att du känner dig ännu varmare – genom att kroppen reagerar med att reglera kroppstemperaturen. Ljummet vatten är tillräckligt kallt för att sänka din kroppstemperatur och samtidigt tillräckligt varmt för att kroppen inte ska värma upp sig själv igen.

Solen gassar på med temperaturer runt 30 grader. För den som är stark och frisk innebär hettan ofta inga stora problem, men för äldre, sjuka och små barn kan det vara jobbigt, och t.o.m riktigt farligt.

Värmeböljor är ganska ovanliga i Sverige jämfört med Sydeuropa. Vi är anpassade till ett kallt klimat vilket innebär att det som betecknas som normal värme i andra länder kan upplevas som besvärande varmt här.

Blandade tips
Drick mycket vatten, drick mer än vanligt och vänta inte på törstkänsla. Använd solkräm. Använd keps (framåtvänd), eller solhatt. En blöt handduk runt nacken kan ge svalka. Ingen fysisk aktivitet när det är som varmast – träna t.ex på morgon eller kväll.

Tänk på att det är som varmast mitt på dagen och på eftermiddagen!

Bär svala, löst åtsittande kläder. Kläder kan faktiskt hålla dig svalare än att inte ha några kläder alls, så länge det är rätt kläder. Bär du lösa kläder kan torr luft strömma runt din kropp och få svetten att förångas. Gå barfota så ofta du kan. Strumpor och skor på extremt varma dagar kommer göra att du svettas om fötterna, vilket får din kroppstemperatur att stiga.

Försök hålla det svalt hemma – ha persiennerna neddragna för att hindra solen från att värma huset eller lägenheten. Är det ändå olidligt, investera i golv- eller bordsfläktar. Att vara för varm när det är dags att sova kan vara en plåga. Prova lägg ett påslakan i en påse och ha den i kylskåpet över dagen. Ta fram det precis när du ska sova och svep in dig istället för att ha täcke. Stoppa kudden i några plastpåsar och lägg den i kylen någon timme innan du ska sova. Ditt huvud kommer ligga väldigt svalt i sängen.

Blanda saft, eller fyll på vatten, i en tvåliters petflaska på kvällen och frys in. Ta ut ur frysen och t.ex ta med till stranden. På så sätt har du kall dryck hela dagen när den smälter allt eftersom.

Mat och dryck
Undvik söta drycker eftersom att de fungerar uttorkande. Ät gärna mat som innehåller mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt. Ät kryddstark mat. Det stimulerar svettning, och som vi nämnde tidigare hjälper svettning till att reglera kroppstemperaturen.

Ett ytterligare tips för att stå ut med värmen är att se upp för glass, läsk, sötade juicer och öl. Istället för att svalka ner dig gör de att kroppen förlorar ännu mer vätska. När man svettas förlorar man mycket salt, därför är det bra att fylla på med salter och mineraler genom att dricka mineralvatten eller kanske äta några bitar saltgurka.

Och, såklart – undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan.

Lifehack – Fläkt och kylklampar
En enkel och billig variant för att få kyla, en sorts ghetto AC – är en bordsfläkt (för ca en hundring) med t.ex en flaska med fruset vatten framför ;-]

Finns i många varianter man kan bygga själv. Youtuba på ghetto AC bara…

Huden är väldigt tunn vid handlederna och det är nära till blodådrorna. Det är svalkande att skölja handlederna i iskallt vatten. Ett annat knep är att spola fötterna i kallt vatten.