Grön och grann gran i jul

Enligt legenden blev julkulorna uppfunna 1858, då man efter en torka inte hade äpplen att dekorera granen med. Därför hittade en glasblåsare från Goetzenbruck på att blåsa glaskulor att liva upp granen med istället.

Julen står för dörren och snart står även granen både grön och grann i stugan. Varför har vi gran – varför och hur klär vi den, och får den att hålla sig fin, länge?

Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren.

Trots att vi anser julgranen vara bland det mest svenska som finns i våra hem, är den importerad från Tyskland och Schweiz. Under 1500- och 1600-talet spred tyskarna sin sed först till Frankrike, och snart förekom julgranen inomhus vid jul i begränsad omfattning också i Belgien och Holland.

Julgranen blev vanlig i svenska hem senare hälften av 1800-talet.

Julgranskulor
En julgranskula är en kula av glas eller plast som hängs i julgranen som dekoration. Julgranskulorna, liksom själva julgranen, uppkom i Tyskland på 1840-talet. Till en början dekorerades julgranarna med äpplen, dekorationer av papper, halm och kristyr bl.a.

Under 1800-talet började träden att förses med stearinljus som senare byttes mot elektriska ljus.

Grön och grann gran
När julgranen etablerades under 1800-talets första hälft, kläddes granen av de vuxna som en överraskningsceremoni och en present till barnen. Det var en ceremoni som passade utmärkt in i den tidens borgerliga festmönster, där överraskningar var en viktig del av många festliga tillfällen, inte minst på julen

Traditionen att klä en gran började i Tyskland på 1400-talet. Seden kom till Sverige på 1740-talet.

De första julgranarna var oftast små och placerades i kruka eller hängdes upp i taket. Granarna pyntades med levande ljus och sötsaker. Äpplen hängdes i för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle stå rakt.

Tradition
Som traditionen bjuder så ska granen tas in och kläs dagen före julafton.

Enligt traditionen kläs hela granen klart med valfritt julgranspynt tills dess att bara toppstjärnan kvarstår. Det sista momentet, att sätta julgransstjärnan på toppen, kräver att familjen samlas för att tillsammans se på när julgranen blir fulländad, vilket skapar en magisk stund tillsammans.

Skötseltips
När granen tas in har blivit en fråga om tycke och smak men den ska gärna hålla sig frisk och fin åtminstone fram till tjugondag Knut. Med rätt skötsel och kunskap kan du minska barrande och njuta av julgranen längre.

När du väl fått hem granen är det en god idé att låta den mellanlanda i ett ganska svalt, men inte kallt utrymme, som ett garage eller en trappuppgång för att undvika att den drabbas av värmechock.

  • Vatten är viktigast: Julgranar är törstiga, räkna med att vattna granen tre gånger om dagen i början.
  • Bara vatten: Vanligt vatten är det bästa, inga gödningsmedel eller sockerbitar behövs.
  • Undvik att placera granen nära en värmekälla som exempelvis ett element, då kan den torka ut fortare.
  • Skaka av döda barr innan granen placeras i julgransfoten, försök att inte avlägsna så mycket bark från rotändan.
  • Spraya gärna grenarna med vatten då och då.

Förresten 😉
Över 10 000 småkryp bor i julgranen. Hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar och spindlar är bara några av de 50 sorter som flyttar in till jul.

Källa: SkogsSverige Hbg Nu - extern länk! OdlaNu Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2023-12-15