Förhindra förkylning

Vinterhalvåret är en period då många blir förkylda. Det beror bland annat på att luften är torrare vilket gör att virus sprids lättare. Du är också mer inomhus där det finns fler ytor att bli smittad på.

Som vuxen är det normalt att bli förkyld en eller ett par gånger varje år.

För att förhindra förkylning krävs ett bra immunförsvar. Det får du bland annat genom att träna måttligt, äta varierat, sova ordentligt och stressa mindre. Det finns förstås inga garantier för att du kan motverka en förkylning, men här är några enkla tips på hur du kan försöka att undvika att bli smittad.

  • Tvätta händerna ofta, både före och efter måltiden
  • Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten
  • Försök att sova cirka 7-8 timmar per natt
  • Varva ner när du kan och försök att inte stressa för mycket
  • Träna måttligt och regelbundet
  • Ät varierat och njut av frukt och grönt

Förkylningens olika faser
En förkylning smittar lätt. Har du väl blivit smittad, tar det 1-5 dagar innan infektionen bryter ut. En förkylning har fyra faser, här förklarar vi på Apoteksgruppen mer om symtomen som du kan uppleva under de olika faserna.

Första fasen
Du känner dig ofta trött och får ont i kroppen. Ibland kan infektionen ge feber.

Andra fasen
I den andra av förkylningens fyra faser börjar din hals påverkas av infektionen. Halsont beror oftast på förkylningsvirus.

Tredje fasen
Näsan börjar rinna – ett tecken på att infektionen har nått den näst sista av förkylningens faser.

Fjärde fasen
Hosta är vanligt i samband med en förkylning. Att hosta är kroppens naturliga reflex för att göra sig av med slem och partiklar för att skydda lungorna.

En förkylning smittar som mest strax innan den bryter ut och under de första dagarna. Den är smittsam och sprids genom att små, små droppar innehållande virus hamnar i luften när en förkyld person hostar eller nyser.

Källa: Folkhälsomyndigheten Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2022-01-30