Hbg!Nus “Facebookskola” – del 1

Väldigt, väldigt basic – men utgår ifrån att ni har ett Facebookkonto, och en företagssida.

Jag stöter ofta på att folk inte förstår skillnaden på sin privata närvaro och företagets närvaro på sociala medier. Man har svårt att skilja på sin privata profil/konto och sin företagssida. Plus att man inte vet hur man lägger ut ett inlägg som kan delas av andra, eller inte.

Som sagt, basic

Facebook-konto – din privata profil.
Facebook-sida – din företagssida.

Som verksamhet ska man såklart ha en företagssida på Facebook.

Skillnaden mellan privata konton och företagssidor

En företagssida är en öppen sida där alla kan gå in och titta. Om personen ”gillar” sidan kommer den få upp dina inlägg i sitt flöde och kommer på så sätt följa sidan och kan på ett enkelt sätt interagera med sidans inlägg.

Från ditt privata Facebook-konto administrerar du sidor och grupper som du använder i din professionella roll.

De som interagerar med sidorna du administrerar ser inte ditt privata konto. Däremot om du skapar en grupp så postar du inlägg i gruppen med ditt privata konto och personerna i gruppen kan se din profilbild och ditt konto.

Dela – offentligt eller för vänner

Om du skapar, eller delar, ett offentligt inlägg med ditt privata konto kan alla som standard se det, gilla, dela eller kommentera, även de som inte följer dig. Du kan dock ange vem som får se, gilla, dela eller kommentera dina inlägg i dina följarinställningar.

Med målgruppsväljaren kan du välja en specifik målgrupp för dina inlägg.

Klicka på målgruppsväljaren ovanför ditt namn och sen på målgruppen som du vill ska se ditt innehåll – t.ex Vänner, Anpassat eller Offentligt.

När du delar ett inlägg från ditt företagskonto på ditt privata konto ska det såklart vara Offentligt, så att alla kan se det och dela det vidare.

Facebook kommer ihåg dina integritetsinställningar för det senaste inlägget du har gjort. Så om du gör ett offentligt inlägg ställer Facebook dina standardinställningar till offentliga för alla dina framtida inlägg.

Källa: Facebook Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2020-04-04