Facebook-hoax och algoritmer

Ett “kedjebrev” om Facebooks ändrade algoritmer delas och sprids igen. Det har funnits och delats i olika varianter tidigare, men först nu fått riktigt stor spridning.

Du har antagligen sett det, eller kanske t.o.m “gått på” det själv redan(?) – ett inlägg på Facebook där det påstås att man nu bara kommer att se inlägg från cirka 25 personer eftersom Facebook har en ny algoritm. Lite olika versioner finns som sagt, men alla handlar om ca “25 Facebook-vänner”.

Men nej, det stämmer inte, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner – det är inte sant. Det funkar inte heller med att uppmana alla dina vänner att skriva en kommentar eller lägga en emoji som kommentar för att komma med i ditt nyhetsflöde. Så fungerar inte den nya algoritmen.

Ändringar
Facebook har gjort vissa ändringar men inte på det sättet som det påstås i texten.

“Det här är helt enkelt inte sant. Vi rankar nyhetsflödet baserat på hur relevant varje inlägg kan vara för dig, vi har gjort några uppdateringar som kan öka antalet inlägg som du ser från dina vänner men ditt nyhetsflöde är inte begränsat till 25 av dem”, skriver Facebook.

Oavsett om du har en privat- eller en företagssida på Facebook så kommer den nya algoritmen att prioritera innehåll från vänner och familj.

Snabbkoll
Oftast kan man av att bara läsa texten se att det är hittepå – på hur det är upplagt. Ofta också dåligt översatt till svenska. Annars funkar det nästan alltid med en snabb googling för att se om det är fake eller sant.

Källor: Snopes Hbg Nu - extern länk!