Bränd av manet?

Om man råkar bränna sig på någon manet kan man försiktigt försöka skölja bort manettrådarna med havsvatten – och/eller skrapa på det brända områden med t.ex ett betalkort eller rakhyvel.

Förekomsten av brännmaneter varierar mycket mellan olika år
Den vanligaste manetarten på Västkusten är öronmaneten, som till största delen är genomskinlig med en svagt blåaktig ton. De fyra ”öronen” i mitten av maneten gör det lätt att känna igen och hör inte till dem som bränner.

Brännmaneten ska man vara försiktig med. Den är gul- eller rödaktig i färgen och har brännande trådar. Den förekommer fritt simmande från vattenytan och neråt, både nära kusten och ute till havs.

Detta kan du göra om du blivit bränd
• Börja med att skölja bort bränntrådarna med vatten. Använd helst havsvatten. Kranvatten kan göra att mer gift frisätts.

• Man kan skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett betalkort. Du kan även dra bort trådar med exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.

• Gnugga inte med en handduk. Det kan göra att fler nässelceller avger gift.

• Lindra smärtan och klådan med receptfria läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen.

• Du kan bedöva smärtan något genom att smörja lite receptfri salva som innehåller lidokain. eller hydrokortison om det kliar. Skölj och torka innan du smörjer på krämen.

Maneter som bör undvikas längs Sveriges kuster är kompassmanet samt röd och blå brännmanet. Maneterna förekommer mest under sommaren och hösten i svenska havsvatten.

Källa: 1177.se Hbg Nu - extern länk!

G Pettersson 2022-06-20