Appar och botar på Facebook

Bedrägeriet har pågått i två år och går oftast ut på att vad som ser ut att vara en nyhetsartikel från en svensk tidning berättar att en känd svensk investerat i Bitcoin Code.

Det har kallats allt från Bitcoin Profit till Crypto Trader. Vanligast är att det går under namnet Bitcoin Code – men det handlar alltid om samma sak, bedrägeri, att lura folk på pengar..

Inte hackad eller virus

Du har (mest troligt) tillåtit och godkänt att en app får göra inlägg från ditt konto.

Det cirkulerar massor av tester och quiz i Facebookflödet, “hur du ser ut som andra könet”, “hur du kommer se ut som äldre” med flera. När du använder de här testerna ger du en applikation tillgång till allt om dig på Facebook. Den kommer åt all din information och alla dina bilder. Och värre är att du också ger ut information om alla dina vänner.

Appar och botar på Facebook

Bitcoin Code

Just nu är det en bot som lägger upp inlägg från ditt konto och taggar dina vänner – med “Han visste inte att ljudet spelades in…” och en bild med Foppa Forsberg – tidigare har det varit bl.a Leif GW Persson, Bianca Ingrosso och Filip Hammar som utnyttjats.

Det är en bot som gör inlägg i ditt namn, vilket du godkänt den att göra. Därefter taggar boten automatiskt ett visst antal vänner och därför dyker det upp en avisering om att du är taggad i ett inlägg.

Mer scam

Ett annat inlägg som sprids nu är ett där man påstås kunna se vilka som besöker ens Facebookprofil.

Men, Facebook tillåter inte någon att spåra vilka som tittar på deras profil! Appar från tredje part har heller inte någon sådan funktion. Om du stöter på en applikation som påstår sig ha den funktionen bör du anmäla applikationen.

Inte lösenordet

Som sagt, du är alltså inte infekterad av något virus om du blivit taggad, inte heller kontot inlägget skapas ifrån. Boten har helt enkelt fått tillåtelse att göra det. Därför hjälper det inte att byta lösenord.

Avinstallera Facebook-applikationen

Vad du behöver göra om en bot gör inlägg med din profil är att avbryta/neka accessen till kontot för den specifika appen vilket du gör i dina inställningar. Detta behöver du endast göra om du tillåtit boten att göra inlägg från ditt konto – inte om du blivit taggad. Blir du taggad så kan du anmäla inlägget och ta bort din taggning.

Installerade appar

Här kan du se vilka appar du tillåtit/installerat, och ta bort dom, appar och webbplatser – Facebook

Facebooks hjälpcenter

På hjälpcentret finns information om hur du ställer in säkerhet med mera och vad du ska tillåta på ditt konto.

Hantera dina appar

Stäng av Facebooks integration med appar, spel och webbplatser

Om du inaktiverar Facebooks integration med appar, spel och webbplatser tas appar eller spel som du loggat in på via Facebook bort.

Avinstallera Facebook-appar på din telefon

G Pettersson 20 maj 2020