Stoppa inbrottstjuvarna
Semestertider är högsäsong för tjuven, både för inbrott i hemmen och i bilar och husbilar. Ingen vill komma hem efter en skön semester och mötas av ett bostadsinbrott. Här får du några tips om hur du kan minska risken för inbrott.
- Inbrott i bostad förebyggs bäst genom grannsamverkan
- Gör det svårt för tjuven att ta sig in
- Förbered innan du reser bort
- Ha utomhusbelysning med rörelsevakt
Checklista – så lurar du tjuven
Ta hjälp av grannen
Meddela när du ska iväg på semester och be grannen att ta in din post. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att parkera bilen på din uppfart, klippa gräset, skotta bort snö från entrén och lämna några av sina sopor i din soptunna så att det ser ut som att du är hemma.
Grannarna kanske t.o.m kan göra fotspår i snön vid huset och hänga sin tvätt på din torkställning.
Parkera bilen på uppfarten
Om möjligt, låt din bil stå parkerad eller låt grannen parkera sin bil på din garageuppfart.
Låt det lysa
Koppla en timer på några lampor i olika rum och låt utebelysningen vara på. Ställ in timern på olika start- och stopptider under veckan.
Tidningen
Ska du vara borta en längre tid kan det vara bra att ta ett tillfällig uppehåll i prenumerationer, eller ställa om adressen till någon vän eller släkting.
Sätt på radion
Låt radion vara på i till exempel köket, så låter det som att någon är hemma.
Göm värdesaker
Lås in trädgårdsredskap, utemöbler, cyklar med mera. Låt inte värdefulla föremål vara synliga genom fönstren. Förvara smycken, bilnycklar och kreditkort med mera på säkert ställe. Tidsaspekten är viktig för tjuven, därför ska man förvara värdesakerna där det tar tid att komma åt.
Säkra dörrar och fönster
Den vanligaste vägen in och ut för tjuven är en dörrar och fönster. Investera i bra lås som endast kan låsas upp med nyckel även inifrån och brytbleck. Se till att alla fönsterhakar sitter på och att fönsterlås är låsta.
Städa inte
Låt det se ut som om någon vore hemma, lämna kaffekoppen kvar på bordet, låt tidningar och andra vardagsföremål ligga framme. Undvik att dra för gardiner och persienner.
Skapa känslan av att någon är hemma
Oavsett om du är på jobbet över dagen eller är bortrest under en längre period så är det bra om hemmet får vara lite rörigt. Lämna gärna disk kvar på diskbänken och lägg ut ett par leksaker i trädgården. Tänk på att snittblommor vissnar snabbt och kan signalera att det inte är någon hemma.
Lås fast
Lås fast stegar och/eller annat som kan användas vid inbrott. Lås fast cyklar och ställ in trädgårdssaker av värde i ett förråd försedd med lås. Installera timers eller rörelsesensorer till utebelysningen.
Och, såklart – många inbrott kan förhindras genom att det finns ett larm med avskräckande dekaler.
Sätt på larmet
Med ett hemlarm som är uppkopplat till en larmcentral får du ökad trygghet samtidigt som risken för inbrott minskar.
Semesterbilder på sociala medier ökar risken för inbrott (?)
Att lägga upp mycket semesterbilder via tjänster som t.ex. Instagram och Facebook kan locka inbrottstjuvar. Men – risken med det har också ifrågasatts, eftersom det inte finns något forskningsstöd för påståendet.
Trots det, så tänk efter innan du berättar om resan på Facebook, Twitter, Instagram eller andra sociala medier. Med en enkel sökning på ”semester” kan tjuvarna lätt få fram otaliga statusuppdateringar som berättar att du/ni har lämnat hemmet.
Varning för ”incheckning”
Inför utlandsresan väljer många att ”checka in” på den terminal de flyger ifrån – då får både dina vänner och tjuvarna veta att du är på väg att resa utomlands.
Var också försiktig med vad du säger på telefonsvararen, eller autosvar på mailen. När du berättar att du är på semester och hur länge du är borta, finns alltid risken att en inbrottstjuv nosar upp informationen och bryter sig in i ditt hem.
Källa: polisen.se
G Pettersson 2021-07-07