Hälsa på hundar – eller inte

”En hund biter mycket sällan en person om personen i fråga inte engagerar sig i hunden. Jag vågar påstå att nästan 100% av alla hundattacker är när en person på det ena eller det andra sättet engagerar sig i hunden. Eller i alla fall inte bara nonchalerar hunden.” – Fredrik Steen

Ignorera – nonchalera

Ta aldrig kontakt med en främmande hund. Ignorerar man en hund totalt uppstår mycket sällan något problem. Titta inte på hunden, prata inte med hunden, vänd inte bort blicken eller vänd sidan till – bara nonchalera den helt enkelt, som om den inte var där.

Om hunden inte tar kontakt med dig, så vill den inte ha någon kontakt. Och om den tar kontakt på ett osäkert, eller aggressivt sätt så nonchalera bara. Om hunden tar kontakt på ett positivt sätt, kolla med ägaren om det är OK att hälsa – och acceptera om det inte är det. Hundar är ingen allmän egendom som många verka tro, så viktigt med respekt.

Klappa inte hunden uppe på huvudet, många hundar tycker att rörelsen med handen ovanför huvudet är skrämmande. Det är bättre att klia hunden under hakan eller bakom öronen.

Grundregeln ska vara att strunta i andras hundar – hur svårt det än är :-]

Man behöver inte luta sig över hunden och sträcka ner handen – hunden luktar dig på långt håll redan. Låt hunden ta första kontakten, om den vill!

Barn och hundar

Det finns en hel del saker att tänka på i umgänget mellan barn och hund. Hur reagerar hunden på att ha barn i sin närhet? Hur reagerar du som vuxen då barnet leker eller kelar med hunden? Hur uppmärksam är du på vilka signaler hunden försöker förmedla?

De allra flesta hundar försöker att visa om de tycker något är jobbigt, problemet är att vi människor ofta inte förstår deras signaler.

Känner hunden sig trängd kan den lägga öronen bakåt, vända bort huvudet eller hela kroppen och bli stel. Hjälper inte det kan den fortsätta med att gäspa eller flåsa för att senare övergå till dova morrningar och kanske visa ragg. Kommer hunden ändå inte ur situationen kan det sluta med att den hugger eller nafsar och är det då ett barn som är i närheten tar bettet ofta i ansiktet eftersom det är närmast.

Främmande hundar

Möter ni en främmande hund får varken du eller barnet gå fram utan att först fråga hundägaren om lov. Det är en av de viktigaste regler du kan lära ditt barn när det gäller att umgås med djur!

Hunden kanske är rädd eller osäker för nya människor, den kanske är sjuk eller har ont någonstans och inte vill bli hälsad på. Vill inte ägaren att ni ska hälsa måste du respektera det!

Får du eller barnet tillåtelse att hälsa, låter ni hunden själv komma fram och nosa – om den vill!

Regler för att hälsa på en hund
  • Gå aldrig fram till en hund utan ägarens tillåtelse, inte ens om du känner hunden sedan tidigare. Är inte hundägaren närvarande kan hunden reagera helt annorlunda än vanligt.
  • Stirra aldrig en främmande hund i ögonen! Ögonkontakt från en hund är normalt ett förtroende mellan hund och ägare. Visserligen finns det hundar som gärna tittar i ögonen men är hunden osäker av sig kan det istället stressa fram en olustig situation.
  • Spring inte mot eller från hunden, skrik absolut inte och vifta inte heller armar och händer. Hunden kan tro att du (eller barnet) leker och jagar därför efter. En hund som springer, leker och hoppar kan snabbt fälla ett mindre barn och skador kan snabbt uppstå.
  • Rör inte en hund som är bunden, äter, ligger ner, sover eller har ett ben i närheten. Även den mest beskedliga hund kan känna sig trängd i en sådan situation.
  • Ignorera hunden, låt alltid hunden ta första kontakten med dig. Titta bort, prata med ägaren istället och kommer hunden fram och vill bli hälsad på, sätt dig gärna på huk. Många hundar tycker att det är väldigt obehagligt om du lutar dig fram över hunden. Var dock beredd på att det kan vara en väldigt pussglad hund som kommer mot dig.

Källa: Glanna Hbg Nu - extern länk!