Hund i varm bil

Lämna aldrig din hund i en varm bil – den blir snabbt en dödsfälla!

Att lämna sin hund i bilen på sommaren är en usel idé, det vet de flesta. Ändå får vi varje år höra om hundar som överhettats och dött av värmen.

Många blir förvånade över hur snabbt temperaturen i en bil kan stiga, även om den är parkerad i skuggan. Att rutorna är nedvevade hjälper inte. Värmeslag ger snabbt skador på inre organ och det är inte ovanligt att hunden dör. Värmeslag är ett akut tillstånd som kräver snabba åtgärder och veterinärvård.

Varmt även om det är molnigt ute!
Hundar kan inte reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vi människor gör och blir lätt överhettade. När värmen stiger ökar också hundens flåsande och syret i bilen minskar. Hundar instängda i varma bilar blir stressade och kan slutligen avlida av värmechock.

Även om det är tidigt på dagen och molnigt ute kan det snabbt bli plågsamt varmt för en hund instängd i en bil.

Tecken på att en hund mår dåligt
Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och få röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk.

Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar.

Beräkningar visar att redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.

Vad kan du göra?
Som hundägare bör du först och främst undvika att förvara djuret i bilen. Om du ändå måste ta med hunden i bilen – undvik varma sommardagar. Försök istället åka morgon eller kväll.

Polisen tipsar!
Varje sommar rycker polisen ut och räddar både djur och människor från värmen. Här går polisen ut med information kring hur du ska göra om du ser ett djur, eller barn som visar tecken på överhettning.

Hundägare:
1. Sätt en termometer väl synligt i bilen.
2. Sätt en lapp med ditt telefonnummer väl synligt i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig direkt.
3. Se till att det finns vatten.
4. Se till att parkera i skugga och tänk på att solen förflyttar sig.

Observerande allmänhet:
1. Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande, ta regnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägare.
2. Står bilen utanför ett hus, lägenhetskomplex, plinga på och fråga efter ägare.
3. Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter: Skicka regnummret till nummer 72503. Hbg Nu - extern länk! Då får du ett svars med information om det fordon som har det aktuella registreringsnumret. Tjänsten är avgiftsbelagd och kostar 3 kronor per sms. Sök sen vidare efter telefonnummer till ägaren på någon av de tjänster som finns på nätet.
4. Slå sönder rutan i nödfall

Och så till den stora frågan, får jag slå sönder rutan för att rädda hunden?

Här uppmanar polisen människor att först:
1. Känna efter om bildörren är öppen.
2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14).
3. Notera registreringsnummer.
4. Notera klockslag och tidpunkter.
5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.

Som sista åtgärd, i nödfall, kan du krossa rutan. Eller som polisen skriver: “Som grund är det skadegörelse att slå sönder en ruta men straffrihet kan fås om man hävdar att man handlat i nöd.”

För att hunden ska må bra på resan – checklista
Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.

Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.

Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.

Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.

Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till

Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.

Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

Källa: Svenska Kennelklubben Hbg Nu - extern länk!