Getingstucken hund

Alla hundar är nyfikna och älskar att springa och jaga saker, även insekter. Men det kan bli ett problem om hunden jagar och retar upp en geting.

För det mesta innebär bi- och getingstick bara lite smärta och irritation för din hund. Men om hunden blir stucken upprepade gånger eller inne i munnen eller halsen så kan det vara farligt och medföra en tur till veterinären.

I de allra flesta fall behöver du inte göra något alls om din hund blir stungen av en geting. Det kan göra ont och svida. Området runt bettet kan svullna upp lite men det går över inom några timmar.

Det händer att hundar blir stuckna på tungan eller inne i munnen eller halsen efter att ha försökt fånga eller bita en insekt. Sådana bett kan vara farliga eftersom svullnaden de orsakar kan göra att luftvägen blockeras.

I ovanliga fall kan en hund vara allergisk mot getingstick och bli snabbt dålig. Den kan då bli slö, få svårt att andas och förlora medvetandet.

Symtom
Huden kan svullna upp lite runt bettet, ibland kan själva gadden vara kvar i huden.

Vad göra?
Inspektera huden runt bettet och gör rent med vatten. Om hunden skulle klia eller slicka bettet kan det vara bra att använda krage så att hunden inte kommer åt bettet och det får läka i fred.

Veterinär?
Kontakta veterinär om din hund blir dålig eller om den har blivit stucken i munhålan eller svalgen. Då kan slemhinnorna i luftvägarna svullna och hunden kan få svårt att andas.

Insekter som bits eller sticks finns det många av. Att hundar som blir utsatta för bett eller stick får allvarliga reaktioner är dock ovanligt.

Gör så här vid insektsbett

  • Inspektera hunden
  • Ta bort eventuell gadd och tvätta rent
  • Använd krage om hunden kliar eller slickar på området
  • Rör det sig om enstaka eller många stick
  • Är hundens allmäntillstånd dåligt? Är den trött och blek i slemhinnorna?
  • Håll hunden under uppsikt den närmaste timmen
  • Kontakta veterinär om hunden blir dålig

Kontakta veterinär vid tecken på

  • Allmänpåverkan, kräkningar, andningsbesvär, kraftig svullnad (framförallt i ansikte eller hals)
  • Om du vet att ditt djur tidigare reagerat med överkänslighet
  • Vid stick i munhåla och svalg
  • Om det är en valp eller ett äldre djur som drabbats av flera stick
  • Om du misstänker att hunden kan ha blivit ormbiten istället för getingstucken

Det finns många ställen där hunden kan bli stucken av en geting. För att hitta rätt tidigt ska du titta efter ställen där din hund mest troligt blivit stucken. Vanliga ställen kan vara tassarna, magen, baken eller näsan. Det kan vara så att hunden inte riktigt vill att du ska titta närmare på den ömma punkten men försök ändå!

Ta bort gadden om det finns någon, vill säga. Gadden kan nämligen fortsätta injicera gift i hunden i flera minuter efter att den lossnat från övriga getingen. Man kan skrapa bort den från huden med exempelvis nageln eller ett kreditkort. Det går att använda pincett – men då är det viktigt att tänka på att man inte trycker för hårt, då det kan tömma ut mer gift som kan finns kvar i gadden.

För att göra smärtan mindre kan du linda in is eller en kylklamp i en handduk och lägga på sticket.